Duidelijk over zorg/reisverzekering

  • erik v

    Beste medeprikkers,

    Wie kan ons duidelijkheid geven over het wel of niet behouden van je basiszorg-

    verzekering tijdens een jaartje buitenland.Want stel je krijgt er een ongeluk en je moet terug naar nederland voor verdere behandeling,vergoeden ze dat dan ook als je zonder basisverzekering zit?

    Bij elvia zeiden ze het volgende:''Helaas ben je voor de wetgever verplicht verzekerd in Nederland, je moet dus verzekerd blijven''.Erg vreemd want ik heb op diverse fora gelezen dat men zich uitschrijft bij de gemeente om de zorgverzekering te ontlopen,wat je toch â?¬ 90 per maand scheeld en je als reiziger goed kunt gebruiken.

    Uitschrijven bij je gemeente ben je volgens mij verplicht als je langer als 9 maanden

    uit nederland weg gaat.

    Wie schetst hier duidelijkheid in?..

    vriendelijke groet..

  • Loes

    Als ik met zulke vragen zit, stel ik die altijd bij Joho, 071-5131357, www.joho.nl. Die organisatie is gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met lekker lang op reis zijn/ naar het buitenland gaan. Ik heb altijd goede antwoorden gekregen op mijn vragen. Ze zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, en weten vaak beter hoe het in elkaar zit dan (met alle respect) Elvia of de gemeente bijvoorbeeld.

    Alvast een beetje voor de duidelijkheid: Als je je uitschrijft en dus geen zorgverzekering hebt, neem je in de plaats een goede reisverzekering die ziektekosten en bijv overplaatsing naar Nederland vergoedt in geval van een ongeval. Als je je in Nederland weer inschrijft zodra je terug bent, is de zorgverzekering van je keuze verplicht je aan te nemen (in ieder geval voor de basis, aanvullende verzekeringen kan situatie afhankelijk zijn).

    Uitschrijven bij de gemeente ben je theoretisch gezien verplicht als je langer dan 9 maanden NL uitgaat, maar hier wordt vrijwel niet op gecontroleerd, en ook als je korter weg blijft mag je je uitschrijven.

    Veel plezier in het buitenland!

    Groetjes Loes

    http://zuidamerika.punt.nl

  • Kollie

    Ik ben vorig jaar teruggekomen van 14 maanden weggeweest en had me niet uitgeschreven maar ook geen basisverzekering in Nederland. Een ramp toen ik terugkwam want ik moest een boete betalen omdat ik dus niet verzekerd was per 01012006 ondanks het feit dat ik in 2005 weggegaan ben en dat nog niet aan de orde was. Veel verzekeraars deden moeilijk en gaven me een boete met uitzondering van Delta Lloyd. Let hier dus wel op wanneer je besluit je basisverzekering op te zeggen en je niet uit Nederland uitschrijft.

    Veel plezier!